Dansk realkredit under angreb

lund-larsen (Flickr)

lund-larsen (Flickr)

Det må stoppes og Vestager må straks på arbejde

En ny beslutning kan gøre det dyrere at have huslån i Danmark og give større omkostninger til den finansielle sektor og dermed forbrugeren.

Der er nemlig tegn på, at et flertal i den europæiske bankmyndighed (EBA) vil anbefale at aktivers likviditetsegenskaber skal bedømmes på basis af, hvem der har udstedt aktivet, frem for aktivets likviditetsegenskab, og at covered bonds (herunder danske realkreditobligationer) ikke kommer i kategorien “særdeles høj likviditet”.

Når EBA har vurderet likviditetskvaliteten så skal Europa-Kommissionen træffe den endelige beslutning om hvordan covered bonds (herunder danske realkreditobligationer) skal bedømmes.

Der er altså ikke tale om en politisk beslutning, men om at embedsmænd skal bedømme realkredittens fremtid. Det var denne procedure som økonomi- og indenrigsminister, Margrete Vestager, fik forhandlet ind i kapitalkravsdirektivet (CRD 4).

“Jeg er dybt bekymret over angrebet på dansk realkredit. Det er dybt betænkeligt og skadeligt for folkestyret, at embedsmænd agerer politikere, og det bør standses øjeblikkeligt”, siger Bendt Bendtsen, MEP som har arbejdet for at sikre dansk realkredit i Europa-Parlamentet.

“Regeringen må ud og sætte EBA’s embedsværk på plads øjeblikkeligt. Jeg har svært ved at forestille mig, at Kommissionen som også er embedsmænd, vil træffe en anden afgørelse end den som kommer fra EBA. Derfor skal vi have fat i EBA med det samme. En nedgradering af dansk realkredit fra at være af særdeles høj likviditet til blot høj likviditet, kan få ganske alvorlige følger for danske boligejere. Mange af vore finansielle institutter ligger jo med dansk realkredit som buffer, idet de er ultra likvide. De vil få lovregler om en lavere værdi, jfr. et “haircut”. På bundlinjen risikerer danske boligejere og også lejere i de almene boliger en højere husleje. Det må stoppes og Vestager må straks på arbejde”, siger Bendt Bendtsen.

Bendt Bendtsen kan kontaktes på tlf. +45 2530 7333 / +32 228 45125

Share Button

,

Kommentarer er lukket.