Europa har et fælles ansvar for økonomien

Europa rykker i disse dage på krisehåndtering. Mens det ikke er gået op for oppositionen i Danmark, er samtlige regeringer i EU enige om behovet for igen at få kontrol med nationale budgetunderskud og en stærkt voksende gæld.

Forudsætningen for at Europa igen kommer på rette spor er, at vi skaber tillid til vores omgivelser om, at vi kan forvalte økonomien forsvarligt. Det er helt afgørende.

Derfor har EU-medlemslandenes stats- og regeringschefer nu lagt grundstenene til en bedre koordinering af medlemslandenes økonomiske politikker. I Europa har vi et fælles ansvar for økonomien. Beslutninger som træffes i ét land påvirker de øvrige medlemslandene. Vi – også Danmark – har en fælles interesse i at alle spiller med åbne kort, når det gælder finanspolitikken.

Derfor skal Kommissionen fremover tidligt orienteres om de nationale budgetters retning. Kommissionen vil se på indikatorer som vækst og inflation, udgifter og indtægter.

EU-modstandere har i den seneste tid ihærdigt forsøgt at skræmme danskerne ved at lade dem tro, at den danske finanslov på den baggrund fremover skal skrives fra Bruxelles: At embedsmænd i Kommissionen skal se hver enkelt post igennem og sige: “Dur, dur ikke”.

Men det er ikke det, der lægges op til. Snarere vil det gøre henstillinger og sanktioner – som vi allerede har regler om i dag – mere effektive, fordi problemer kan opdages tidligere.

Situationen i Grækenland er et skærende eksempel på hvordan ét medlemslands måde at forvalte deres husholdning på påvirker andre medlemslande. Øget overvågning og bedre koordinering er et middel til at sikre, at en lignende situation ikke opstår på et senere tidspunkt.

I Europa er vi fælles om at værne om vores økonomi og ja – om euroen – som den danske krone er fast knyttet til.

Debatindlæg bragt i forkortet version i Børsen, d. 22. juni 2010

, ,

Ingen kommentarer.

Skriv et svar

Dette site anvender Akismet til at reducere spam. Læs om hvordan din kommentar bliver behandlet.