Kun en Europa-aftale kan sikre Danmark mod velfærdsturisme

2014_02_24_Bendt_Bendtsen022

Vi danskere er et arbejdsomt folkefærd. Som samfund knokler vi for at bevare en høj levestandard. Debatten om velfærdsturisme brændemærker derfor den danske arbejdsmoral. Kan det være rigtigt, at vores velfærdsydelser skal sendes til landsbyer i Bulgarien? Kan det være rigtigt, at rumænere skal presse danske lønninger? Naturligvis ikke.

Lige nu er der ikke noget problem for det danske statsbudget. Men hvis vi ikke reagerer på advarslerne, risikerer vi på sigt at blive udnyttet af velfærdsturister, der valgfarter til socialtryghedens Mekka her i Danmark. Derfor har vi danskere brug for, at der bliver skabt en Europa-politisk aftale på tværs af de positive partier, der er villige til at arbejde for et stærkt Danmark i et fælles Europa. For at gavne danskerne må aftalen bygge på to erkendelser.

På den ene side står milepælen om fri bevægelighed for arbejdskraft i EU. Den er et gode for Danmark og danskerne. Arbejdskraftens frie bevægelighed gør det lettere for danskerne at få deres drømmejob i Europa. Samtidig kommer en del europæere til Danmark for at tage de jobs, som danskerne har fravalgt på frugtplantager og jordbærmarker. Dansk økonomi er blevet afhængig af de mennesker, som vil skabe værdi til det danske samfund. Andre europæere kommer til Danmark med en nyttig akademisk viden i baghånden. De bidrager til at skabe værdi i danske virksomheder, og med deres viden kan vi knytte os tættere til vores naboer og deres markeder.

På den anden side står de personer, der kun har øje for at udnytte systemet. De er ikke interesserede i at bidrage til det danske fællesskab. Det er dog vigtigt at understrege, at disse velfærdsturister findes i hele Europa. I Tyskland, Sverige, Storbritannien, Holland osv., og altså også i Danmark. Problemet er, at når velfærdsgoderne forlader dansk økonomi, rammer det vores økonomiske hjul dobbelt så hårdt. De misbruger vores sociale sikkerhedsnet og skaber samtidig ingen efterspørgsel i lokale nærområder. Det er dette misbrug, der i fremtiden kan underminere det danske system og den tryghed, vi danskere knokler for at skabe.

Den overophede debat om velfærdsturisme har vist, at det er lettest for politikere at skabe skræmmebilleder. Men politikernes opgave er at skabe løsninger. Derfor må Christiansborg se at komme til forhandlingsbordet og få smedet en Europa-aftale sammen. Den skal sikre, at beslutningerne kommer til at ligge på det politiske niveau, der nu engang bedst kan lytte til danskernes stemme. Det er ikke embedsmænd og domstole, der skal hundse med os. Aftalen må sikre, at velfærdsydelser skaber tryghed for dem, der arbejder for Danmark og knokler for at opretholde den danske arbejdsmoral. Kun en fælles Europa-aftale kan garantere, at der bliver passet på vores velfærd i Europa.

Bragt i Sjællandske den 9. april 2014

Share Button
Kommentarer er lukket.