Mere Merkel end nogensinde før

merkel_valg_medier

Tyske forsider, dagen derpå: “Mere Merkel end nogensinde før!”

I går, søndag, var jeg i Berlin for at følge valgaftenen. Angela Merkel og konservative CDU/CSU havde et fantastisk valg, og det var en udpræget fornøjelse at opleve “Angie” i et rigtig godt humør. Hun er ikke fotografernes bedste ven, fordi hun ofte fremstår seriøs og tilbageholdende, men i går var hun glad – og det viste hun. Noget mandagens avisforsider vidner om.

Med 41,5 procent af stemmerne har Merkel og CDU/CSU nemlig brudt 40 procent-grænsen for første gang siden 1994. Desværre fik Venstres søsterparti, FDP, et katastrofevalg så Merkel vil formentlig række ind over midten og danne regering med Socialdemokraterne i SPD – ligesom hun gjorde det i 2005-2009.

Tysk politik er traditionelt båret af koalitioner, men flere gange i løbet af aftenen viste prognoserne endda flertal til CDU/CSU, hvilket fik nogle af de forsamlede til at bryde ud i jubel.

Jeg mødte flere kolleger fra Bruxelles. Det er min forståelse, at man egentlig er meget godt tilfreds med, at man skal indgå i en større koalition. Det tyske folk vil have stabilitet. Derfor har de stemt på Merkel. Men stabilitet kræver et klart flertal og derfor håber jeg på, at socialdemokraterne er villig til at indgå i en større koalition. Det vil give et flertal på 67,2 procent, svarende til 503 mandater ud af Bundestagens 630 pladser.

Der var en euforisk stemning, men aftenen sluttede for mit vedkommende allerede omkring midnat. For som Merkel sagde: “I morgen skal vi på arbejde!”.

, ,

Ingen kommentarer.

Skriv et svar

Dette site anvender Akismet til at reducere spam. Læs om hvordan din kommentar bliver behandlet.