Ole Birk vil nationalisere dele af dansk realkredit

Piggy bank with flag on background - DenmarkMan har det næsten som Jeppe i baronens seng, – drømmer jeg eller jeg vågen? Sidste uges melding fra Ole Birk om at nationalisere realkreditten for de almene boliger er fuldstændig vanvittig. Hvordan kan en borgerlig minister komme frem til dette synspunkt? Det borgerlige kompas må simpelthen være ude af drift !

Ole Birk har som boligernes minister meldt ud, at Nationalbanken i fremtiden skal erstatte vores realkreditinstitutter, når der skal lånes penge ud til almene boliger.

Er Ole Birks kompas gået i stykker, eller er det regnedrengene i Finansministeriet, som har været på spil. Forslaget vil på papiret give nogle hundrede millioner, som man kan anvende på den kommende finanslov. Den tanke er slet ikke gennemtænkt og den er ikke skabt i hovedet på en borgerlig politiker. Selvfølgelig var de første til at gå ud og rose regeringen  SF og Enhedslisten.

I min ministertid ringede alarmklokkerne, hvis Frank Aaen var i stand til at rose et af regeringens lovforslag.

Selvfølgelig kan en regering låne billigere end private, hvilket må være et af argumenterne bag Ole Birks forslag.

Skal regeringen så ikke i gang med at drive bankvirksomhed også? I stedet for at vi betaler en “højere” rente til Nordea, Danske Bank og alle de andre? Hvad med de øvrige boligejere, ikke mindst dem i landområderne, som har svært ved at få lån i dag, skal deres huse også belånes med statsobligationer, så alle kan slippe billigere.

Hvis denne tankegang føres til ende, er der jo masser af områder, som staten kan kaste sig over. Frank Aaen har tidligere argumenteret for, at Nationalbanken skulle tage sig af dankortet, da det ville være det billigste. Vi er i nøjagtig samme boldgade med denne nationalisering, og Ole Birks forslag er som taget ud af Frank Aaens skuffe.

Hvis regeringen gennemfører dette vanvittige forslag, vil likviditeten i realkreditten lide skade. Mindre serier betyder dyrere lån for almindelige boligejere og virksomheder. Oveni må almindelige boligejere via deres bidragssatser til at betale ekstra for deres realkreditlån, for at realkreditten kan polstres nok imod de kommende nye internationale regler. For 4 år siden sagde en rapport fra en tværministeriel gruppe ( Helle Thorning regeringen)  NEJ til det samme forslag.

Man havde undersøgt muligheden på opfordring fra Enhedslisten og SF. Nu er det en borgerlig regering som vil samme vej som Enhedslisten og SF. Det er simpelthen en ommer.

/Bragt i Børsen 27. juni 2017

Share Button

, , ,

Kommentarer er lukket.