Optakt til Strasbourg: Energimål og hurtigere kompensation til forsinkede flyrejsende

flyforsinkelser

Selvom der kun er 114 dage til EP-valget den 25. maj er der stadig en række vigtige sager på dagsordenen i Europa-Parlamentet. Næste uge går turen igen til Strasbourg, hvor en af de vigtigste beslutninger handler om hvilke klima- og energimål EU skal sætte sig i 2030.

Jeg er overbevist om at der er flest danske arbejdspladser i realistiske, bindende mål. Med bindende mål for reduktion af CO2, andelen af vedvarende energi og flere energibesparelser kan vi bruge de mange milliarder kroner, som i dag ryger ud direkte i lommerne på russiske oligarker og sheiker i Mellemøsten, på europæiske løsninger og arbejdspladser. Det vil gavne både små og store danske virksomheder, der er eksperter på det grønne område. Samtidig bliver investeringerne og arbejdspladserne i Europa.

Næste uges beslutning er ikke egentlig lovgivning, men det vil sende et vigtigt politisk signal til både Kommissionen og regeringerne i EU-landende om hvad Europa-Parlamentet forventer sig af EU’s energi- og klimapolitik efter 2020.

Et andet vigtigt, men mindre kontroversielt emne, er bedre rettigheder til flypassagerer. De fleste danske flyrejsende har på et eller andet tidspunkt oplevet forsinkelser af deres afgang og måske endda aflysninger. I Europa har vi længe insisteret på at strandede passagerer skal kompenseres, men det har ikke altid været lige nemt at få flyselskaberne til at acceptere passagerernes krav. Derfor er der bred enighed om at rydde op i gråzoner og huller i de nuværende regler. Det er vigtigt at rettighederne bliver fortolket ens i hele Europa, og så skal flyselskaberne ikke have lov til at gemme sig bag “tekniske fejl” og andre dårlige undskyldninger.

Hvis du, ligesom mig, godt kan blive lidt usikker på hvad du har af rettigheder, som fly- eller togrejsende, kan jeg anbefale at hente denne lille mobil “app”, som Europa-Kommissionen har fået udviklet til både iPhone, Android, og andre mobiler. App’en giver dig nem adgang til dine passagerrettigheder når du er strandet i en lufthavn eller venter på baggage, der aldrig dukker op.

Jeg håber ikke jeg får brug for dem på vej til Strasbourg i næste uge, men nu ligger de i hvert fald i lommen, og tippet er givet videre.

God weekend!

Bendt Bendtsen.

Share Button

, ,

Kommentarer er lukket.