Puigdemont kom, så – og det var så det

photographers are taking a picture”Opmærksomheden var enorm,” sagde Kåre Quist i aftennyhederne 22. januar.

Ja, dansk presse gjorde sit til at promovere den flygtende catalanske regionspolitiker og separatist Carles Puigdemonts budskab under hans udflugt til København fra hans eksil i Bruxelles, hvortil han flygtede efter – og i direkte strid med gældende love i hjemlandet Spanien – han havde udråbt selvstændighed i provinsen Catalonien.

Men historien indeholder jo også de to vigtigste elementer for dansk presse: konflikt og proces. Journalisterne var tæt på at falde over hinandens ben, da Puigdemont ankom til Københavns Lufthavn. Sikke TV-billeder!

Og hvad så?

Mon dette ændrer den danske regerings syn på sagen eller Socialdemokratiets eller for den sags skyld Dansk Folkepartis? Er det en kæmpe sag for danske politikere? Næppe. Bliver det så en kæmpe sag efter dette besøg? Næppe. Ændrer det holdningen i Europa og i Bruxelles til Puigedmonts projekt? Næppe.

Sagen er simpelthen et spansk anliggende. Hvis Bornholm eller måske Danmarks rigeste del Nordsjælland ønsker at rive sig løs af Danmark, hvad så?

Det ville nok ikke være noget, vi danskere ønsker, at hverken tyskere, spaniere og franskmænd skal blande sig i.

Og det er netop sådan, landet ligger. Det er IKKE lykkedes Puigdemont at rejse sin sag i Bruxelles, trods ihærdige forsøg og involvering af flamske nationalister i Belgien. Han vil sikkert nu fortsætte sine rejser og optrædener rundt i Europa, men det løser nok ikke hans selvstændighedstrang.

Måske skal han kigge lidt mere mod øst og få lidt støtte fra den russiske præsident Putin, der altid er klar til at støtte ekstremister, der kan destabilisere områder i Europa.

/Bragt i Altinget 27. januar 2018

 

Share Button

,

Kommentarer er lukket.