Vi har brug for et nyt nationalt kompromis

Skrevet i samarbejde med Jens Rohde (V), Christel Schaldemode (S) og Magrethe Auken (SF)

Set fra vores danske pladser i Europa-Parlamentet er det ret foruroligende at følge den hjemlige debat om EUs fremtid. På Christiansborg skændes man om, hvorvidt der er behov for ændringer i EU-traktaten, og om de overhovedet kommer. Resten af Europa diskuterer, hvilke traktatændringer der kommer.

I stort set alle EU-lande, i Europa-Kommissionen, i de politiske grupper i Europa-Parlamentet og i tænketanke er man optaget af at påvirke kommende traktatændringer til egen fordel. Alle er klar over, at Europa står ved en korsvej. Alle erkender, at den nuværende traktat ikke fungerer og skal ændres. Ikke fordi det er bekvemt, men fordi det er nødvendigt. Kun i Danmark er debatten om »hvis« fortsat gyldig.

Vi har alle vores vidt forskellige politiske udgangspunkter og vores opfattelser af, hvordan EU skal udvikle sig. Men vi er fælles om at opfordre til, at Danmark for landets egen skyld kommer samlet ind i kampen om EUs fremtid. Vi opfordrer derfor på tværs af vores partier og politiske forskelle partilederne fra alle EU-engagerede partier til at gå forrest i en offentlig debat og i forhandlinger på Christiansborg om et fælles nationalt kompromis. Der er behov for en debat om indhold og en fælles dansk linje, hvis vi ikke skal sætte Danmark ud på et sidespor.

Allerede nu kræver flere af euro-landenes regeringer ændringer i deres samarbejde. De ønsker en særstatus i forhold til resten af EU, hvilket blev illustreret forud for EU-topmødet af den tyske finans­ministers krav om, at eurolandene skal have deres egne afstemninger i Europa-Parlamentet. Der lægges med andre ord op til at skabe et kerne-EU, og et udkants-EU. Hvert enkelt land må naturligvis selv om, hvilken del af EU man ønsker at tilhøre. Men det skal diskuteres og besluttes, også i Danmark.

Der kommer også traktatændringer for den samlede union. EU-Kommissionens formand varslede disse i sin årlige tale til Europa-Parlamentet i september. Her lovede han at fremlægge Kommissionens forslag til en ny EU-traktat i foråret 2014. Meldingerne fra Rådet og oktober-topmødet tyder oven i købet på, at traktatændringer for hele samarbejdet kan komme før den tid. Alle vil forsøge at skabe sig en position i forhold til det arbejde. Derfor vil det være meget lidt klogt, hvis vi i Danmark lukker øjnene. Vi skal på banen hurtigst muligt og sikre os indflydelse på såvel Europas som vores egen fremtid. Lad os derfor sammen finde frem til et nyt nationalt kompromis og et dansk bud på fremtidens Europa.

Bragt i Berlingske, den 23. oktober 2012.

Share Button

, , , ,

Ingen kommentarer.

Skriv et svar