Vi skal passe på Bornholm i EU

PasserpaaBornholm

Det kan være svært at få godkendt et lån til huskøbet på Borholm, og det tager ofte mere end et år at handle en ejendom. Vi kan ikke tillade, at det også bliver dyrere at sidde i huset for bornholmerne.

Men højere renter og huslejer og mindre økonomisk tryghed for de enkelte familer er ikke desto mindre den trussel, vi skal forholde os til, fordi presset mod det danske realkreditsystem er taget til. Og presset kan ventes at stige yderligere, når vi efter sommerferien tager hul på den næste valgperiode i Europa-Parlament.

Billige huslån er nemlig ikke en given ting. Men jeg vil fortsat kæmpe med næb og klør for, at de realkreditobligationer, der udgør sikkerheden for de bilige danske huslån, også i fremtiden bevarer sin status som bundsolide meget pålidelige papirer.

Lige nu er vi vidner til, hvordan danske husejere holdes på pinebænken med risiko for, at deres lån bliver nedgraderet og dermed dyrere, fordi regeringen har været alt for længe om give embedsmændene i Europa-Kommissionen den klare besked, at vores 200 år gamle realkreditsystem er bundsolidt. Forhåbentlig løser situationen sig inden længe.

Vi skal hele tiden kæmpe for Danmark i EU og sikre den gode grundtanke om at samarbejde i EU der, hvor det giver mening i forhold til at skabe vækst og job.

Derfor skal vi også være helt oppe på mærkerne, når lande som vores nabo mod nord, Norge, forsøger at udkonkurrere bornholmske fiskere ved at dumpe billige fisk på markedet og samtidig lader hånt om både ånd og bogstav i den såkaldte EØS-aftale om fri handel med EU.

Det er skrappe sager, nordmændende disker op med i form af stærkt forhøjede toldsater på kød, ost og havehortensia. Det er noget, der allerede koster eksporttab for f.eks. fynske gartnere, og nu truer Norge også bornhomske fiskere. Nordmændene skal stoppes, og hvis de ikke snart retter ind, må vi lægge told på norsk forarbejdet fisk. For vi er nødt til at passe på Bornholm og resten af Danmark i EU.

Bragt i Bornholms Tidende tirsdag den 25. marts 2014

Share Button

, , , ,

Kommentarer er lukket.